European Horse bouwt nieuwe complex én steunt de Stichting voor paarden in nood

Het in Meetkerke gevestigde bedrijf, European Horse Services (EHS), transporteert paarden naar maar liefst 108 bestemmingen buiten de Europese Unie. In 1992 werden jaarlijks 'amper' een 300-tal paarden getransporteerd. Dit liep echter snel op naar 1.107 stuks in 2008, 2.186 in 2010, 2.886 in 2012, 2.934 in 2013 en 2.973 in 2014.

EHS bestaat al meer dan 20 jaar en verzorgt niet enkel specialistenwerk op vlak van transport per vliegtuig en truck, maar ook in voor bijkomende diensten zoals quarantainestalling, administratie, verzekeringen,… Naast tal van wereldwijd gevestigde paardenhouderijen, behoren ook de Olympische spelen, de Wereldbeker

en nog veel andere belangrijke sportmanifestaties, tot de bestemmingen van EHS.

Paardenwelzijn voert EHS hoog in het vaandel, en dit niet alleen bij de transporten en de quarantaines. Een aantal weken geleden heeft EHS nog een mooi steunbedrag van 1.500 euro geschonken aan de "Stichting voor paarden in nood".

Naast de stijgende handel in paarden komen er ook steeds strengere sanitaire eisen, waardoor de vereiste capaciteit voor quarantaine van paarden toeneemt. Voor quarantaine naar China is er momenteel zelfs een wachtlijst. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het bedrijf uitbreidt.
 

Nieuw complex 

Omdat het aantal paarden dat jaarlijks vanuit Vlaanderen uitgevoerd wordt, steeds maar blijft stijgen, startte EHS met de bouw van een nieuw complex op de bestaande site te Meetkerke. De huidige stallen en kantoren zullen volledig afgebroken worden om plaats te maken voor de nieuwbouw. Het nieuwe project zal plaats bieden aan meer dan 100 paarden en voorzien zijn van alle moderne faciliteiten voor paarden, inclusief een binnenpiste en afzonderlijk gelegen ziekenboeg. Hiernaast bouwt EHS ook aan een nieuw kantoorgebouw en de nodige accommodatie voor stalmedewerkers en bezoekende klanten en/of grooms.
 

China

De laatste jaren is er erg veel belangstelling voor de uitvoer van paarden naar China. Ook hier is EHS de specialist ter zake. “De banden tussen België en China zijn tegenwoordig heel wat sterker geworden door wederzijdse interesse in de paardenwereld. België staat immers internationaal bekend voor zijn kwaliteitsvolle en prestigieuze paarden. Dit is de Chinezen niet ontgaan. Ze waarderen de kwaliteit van Belgische paarden en zijn zeer tevreden over de professionele aanpak en begeleiding bij het aankopen van paarden bij Belgische stallen. Met als resultaat dat er sinds de bekrachtiging van het protocol tussen China en België (november 2013) al meer dan zeventig paarden vertrokken zijn naar China. Naar de toekomst toe, ziet het er ook rooskleurig uit aangezien de Chinezen veel interesse tonen voor diverse rassen zoals trekpaarden en Arabische paarden. Zo is er tegenwoordig een stevige basis gelegd om een groei te ontwikkelen in de uitvoer naar China.”, aldus Sven Van Damme (operations manager EHS).