Men spreekt van definitieve (of permanente) invoer als je een paard invoert in je eigen EU-lidstaat en de bedoeling hebt dit paard minstens voor onbepaalde tijd te houden of om het aan derden door te verkopen. In de meeste gevallen gaat dit om paarden die je koopt, erft of krijgt van een andere persoon die in het buitenland is gevestigd. Tevens vallen hieronder de paarden die eventueel terugkomen naar Europa (nadat ze voordien eerst werden uitgevoerd) en paarden die naar Europa komen in het kader van verhuis van de eigenaar.
Wanneer je als EU-burger – of als een in de EU gevestigd bedrijf – een paard verwerft over de grenzen heen, dan zijn daar in principe altijd belastingen op verschuldigd. Om te bepalen welke belastingen precies en hoe je die nu moet betalen, dien je een onderscheid te maken tussen een aankoop in een andere EU-lidstaat, of een aankoop in een niet EU-lidstaat (in een zogenaamd ‘derde-land’).
IMPORT VANUIT EEN ANDERE EU LIDSTAAT
Koop je een paard in een andere Europese lidstaat, dan is daar BTW op verschuldigd (Belasting op de Toegevoerde Waarde). Bijvoorbeeld: een Belgische paardenhandelaar koopt een paard van een verkoper gevestigd in Nederland.
Je hebt in beide bovenvermelde gevallen géén douane-agent nodig, er zijn ook geen verdere formaliteiten vereist. Zorg natuurlijk wel dat je én een geldige faktuur hebt, het paspoort van het paard en een TRACES-gezondheidscertificaat waarmee je paard vanuit het ene EU-land naar het andere EU-land over brengt. Voor het vervoer kan je ofwel zelf instaan, ofwel doe je een beroep op een professionele transporteur. EHS helpt je hier graag bij.
Bij handel binnen de Europese grenzen zijn normaal géén invoerrechten verschuldigd, noch andere belastingen (tenzij het een paard zou betreffen dat van buiten de Europese Unie komt en nog niet definitief werd ingevoerd, zie onder).
IMPORT VANUIT EEN NIET EU-LIDSTAAT (derde land)
Koop je als EU-ingezeten (particulier of bedrijf) een paard in een niet EU-land, dan zal je een (douane)agent moeten inschakelen. Niet alleen wordt het transport complex, maar er zal onmiddellijk bij aankomst aan de EU-buitengrens reeds een douane-aangifte moeten opgemaakt worden, dit aan de hand van de factuur die bij de transactie hoort.
Afhankelijk van de grens van binnenkomst en het ras en geslacht van je paard zullen de verschuldige belastingen hetzij onmiddellijk ter plaatse moeten betaald worden, hetzij wordt je paard ‘in transit’ naar een douanekantoor in het land van bestemming gebracht waar dan uiteindelijk de nodige formaliteiten worden vervuld. Het klinkt allemaal nogal complex, maar wanneer je een goede (douane)-agent onder de arm neemt, dan lossen zij dit vlekkeloos voor je op.
Weet echter dat je twee soorten belastingen verschuldigd bent: enerzijds is er de BTW, anderzijds zal je ook invoerrechten dienen te betalen (je voert in van buiten de EU). Laat ons dit even in detail bekijken.
Zowel voor particuliere invoerders, als voor hun professionele tegenhangers (in bezit van BTW-nummer) zijn deze belastingen verschuldigd. Professionele handelaren kunnen echter het BTW-bedrag via hun BTW-aangifte gaan recuperen (als het een beroepsmatige aankoop betreft welteverstaan), particulieren kunnen dit helaas niet. Het BTW-bedrag kan in sommige lidstaten al eens verschillen, doch in België en diverse andere landen bedraagt deze momenteel 21%. Weet dat deze belasting niet alleen geheven wordt op het faktuurbedrag, maar ook op het bedrag van de douane- en transportkosten vanuit het land van oorsprong én op de invoerrechten! Hou hier rekening mee wanneer je je aankoopbudget bepaalt!
Invoerrechten zijn in principe altijd verschuldigd, zowel voor professionele als voor particuliere invoerders en zijn niet terug te vorderen. Het normale tarief bedraagt 11,5% en wordt geheven op het faktuurbedrag, vermeerderd met de douane- en transportkosten van uit het land van oorsprong en die gepaard gaan met de invoer.
Zowel de invoerrechten als de btw zullen door de douaneagent voor rekening van de importeur worden betaald en zal deze dus van hem terug vorderen of vooraf laten betalen.
Duidelijk? We zijn er helaas nog niet helemaal… want er zijn echter ook nog een paar ‘speciale gevallen’.
Elke samenwerking is uniek. Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor je kunnen doen.
Bij EHS zorgen we ervoor dat het transport zo soepel en stressvrij mogelijk verloopt.